Θέατρο, Μουσική, Χορός

01 Νοέ 2018 - 20 Νοέ 2018

Έλλη Σολομωνίδου Μπαλάνου

«Θέατρο, Μουσική, Χορός»

Ατομική έκθεση – Άνω Όροφος

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει έργα της γνωστής σκιτσογράφου Έλλης Σολομωνίδου Μπαλάνου, με θέμα ΘΕΑΤΡΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ και ΧΟΡΟΣ καθώς και σκίτσα επιφανών Ελλήνων.

Η Έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου, ώρα 7:30 μ.μ. στον 1ο όροφο.

Όλα τα σκίτσα γεννιούνται όταν κλείνουν τα φώτα και ξεκινάει η παράσταση…
Η Έλλη Σολομωνίδου Μπαλάνου βρίσκεται ανάμεσα στους θεατές και σκιτσάρει στο μικρό μπλοκάκι της με το ελάχιστο φως της σκηνής, καταφέρνοντας να πιάσει αποσπασματικά εκφράσεις και κινήσεις των ηθοποιών, τα κοστούμια και χαρακτηριστικά μέρη του σκηνικού. Ούτε καν οι χορευτές με την αέναη κίνησή τους αντιστέκονται: αιχμαλωτίζονται κι αυτοί στο χαρτί με την ίδια ευκολία που αποτυπώνεται μία στατική συναυλία. Στην άνεση του σπιτιού της αργότερα, ακολουθεί ένα χρονοβόρο παιχνίδισμα χαρτιού και μελανιού, μέχρι η τελική σύνθεση να είναι έτοιμη για δημοσίευση.

Η γραμμική εκτύπωση σε μικρό μέγεθος στην εφημερίδα ισοπεδώνει αυτή την διαδρομή, όμως τα πρωτότυπα έργα μας διηγούνται την γοητευτική ιστορία τους, πως δηλαδή ξεκίνησαν από ένα μικρό μπλοκάκι όταν τα φώτα της σκηνής έσβησαν…

Κάθε σκίτσο, έχει διπλή αξία, γιατί εκτός από έργο τέχνης αποτελεί ταυτόχρονα και δημοσιογραφική καταγραφή, στιγμιότυπο της καλλιτεχνικής ζωής της Αθήνας και της Επιδαύρου.

Τα περισσότερα σκίτσα έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, παλαιότερα δε και στην εφημερίδα Μεσημβρινή και το περιοδικό Εικόνες. Οι στήλες των κριτικών θεάτρου (Μανώλης Σκουλούδης, Αλέξης Διαμαντόπουλος, Στάθης Δρομάζος, Τάσος Λιγνάδης, Γιάννης Βαρβέρης, Σπύρος Παγιατάκης), των κριτικών μουσικής (Μίνως Δούνιας, Γιώργος Λεωτσάκος, Νίκος Δοντάς), των κριτικών χορού (Ρένα Αγγουρίδου, Ανδρέας Ρικάκης) καθώς και η στήλη «Σημειωματάριο» της Ελένης Μπίστικα, έμειναν στην μνήμη των αναγνωστών συνυφασμένες με τα σκίτσα της Έλλης Σολομωνίδου Μπαλάνου.

Επιμέλεια Έκθεσης: Σοφία Μπαλάνου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Έλλη Σολομωνίδου Μπαλάνου με Μικρασιάτες γονείς από την Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, γεννήθηκε το 1931 στο Ψυχικό.

Σπούδασε ζωγραφική, ενδυματολογία και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Σχολή Δοξιάδη, με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρο Βασιλείου και Τάσσο. Συνέχισε με σπουδές Ιστορίας της Τέχνης στην Universita per Stragnieri (Perugia της Ιταλίας) με υποτροφία από το Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Εργάστηκε ως μουσικός παραγωγός στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) ενώ συχνά επιμελήθηκε μουσικά, εκπομπές Ραδιοφωνικού Θεάτρου. Το 1965 υπήρξε η πρώτη σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο Θεατρικό τμήμα της τότε νεοϊδρυθείσης Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ).

Συνεργάστηκε συχνά ως σκηνογράφος – ενδυματολόγος με την Εθνική Λυρική Σκηνή, και ως μουσικός επιμελητής με το Εθνικό Θέατρο και άλλα Αθηναϊκά Θέατρα.

Από το 1961 αποτυπώνει με τα σκίτσα της τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας στις στήλες της θεατρικής, μουσικής και χορευτικής κριτικής στην εφημερίδα “Μεσημβρινή” και το περιοδικό “Εικόνες” της Ελένης Βλάχου. Από το 1974 έως και το 2011 συνέχισε στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, κλείνοντας έτσι συνολικά 50 χρόνια αποτύπωσης της πολιτιστικής κίνησης της Αθήνας με τα αναγνωρίσιμα πλέον σκίτσα της, που αποθανατίζουν σε λίγες κομψές γραμμές το άρωμα κάθε παράστασης.

Μέρος των χιλιάδων σκίτσων του Αρχείου της έχει εκδοθεί σε δύο τόμους (Εκδόσεις Λ. Μπρατζιώτη):

“30 Χρόνια σκίτσα, Θέατρο – Μουσική – Χορός” (1988)
“Σχέδια Έλλης Σολομωνίδη Μπαλάνου, 1987-2007” (2008)

Έχει τιμηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Ένωση Σμυρναίων, την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, το Διεθνές Μουσικό Σωματείο Gina Bachauer.

Το 2011 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής της δημιουργίας.

Όπως είπε ο Γιάννης Τσαρούχης:

«…H Έλλη Σολομωνίδη Μπαλάνου είναι από ’κείνα τα πρόσωπα της εποχής μας…
Σκιτσάρει όχι για να δείξει το ντοκουμέντο ενός γεγονότος, αλλά ένα ντοκουμέντο της ψυχής της…»

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΡΓΩΝ

Ελληνικοί χοροί, Θέατρο Δώρας Στράτου
Κώστας Καζάκος, Ειρήνη Παππά, ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ, Σαίξπηρ, Ηρώδειο, 1979
Διονύσης Σαββόπουλος, Επετειακή συναυλία ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ ΕΞΩ, Στάδιο Καλογρέζας, 1983
Αλέκος Αλεξανδράκης, Φιλαρέτη Κομνηνού, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Φώτης Θωμαίδης, ΘΕΙΟΣ ΒΑΝΙΑΣ, Τσέχωφ, Θέατρο Διονύσια, 1995
Kατερίνα Δήμα, Άγγελος Χατζής, Τ. Παππάς, ΒΡΑΔΙΑ ΜΠΑΛΕΤΟΥ – ΖΙΖΕΛ, Adolphe Adam, Εθνική Λυρική Σκηνή, 1983
Φώφη Σαραντοπούλου, Σώτος Παπούλκας, Σπύρος Σακκάς, ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΑΥΛΟΣ, Mozart, Eθνική Λυρική Σκηνή, 1979
Περικλής Μουστάκης, Εκάλη Σώκου, ΒΑΛΣ ΕΖΙΤΑΣΙΟΝ, Πάρι Τακόπουλου, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, 1978
Μάνος Κατράκης, Σπύρος Βασιλείου
Κώστας Γεωργουσόπουλος, Δημήτρης Τομπαΐδης, Μανόλης Ανδρόνικος, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Στέλιος Ράμφος, Διονύσης Σαββόπουλος, Κώστας Ταχτσής, Κώστας Ζουράρις, Δημήτρης Μαρωνίτης, Τάσος Λιγνάδης, Μάριος Πλωρίτης
Ευαγγελία Ράντου, Γιάννης Νικολαΐδης, ΜΗΔΕΙΑ, Δημήτρη Παπαϊωάννου, Θέατρο Πειραιώς 260, 2008
Μαρία Χαιρογιώργου Σιγάρα (πιάνο), υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Αγραφιώτη, 1985
Γιώργος Κιμούλης,, Γιώργος Μούτσιος, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ, Γκόγκολ, Θέατρο Τζένη Καρέζη,1995