Μιχάλης Λεβέντης

02 Νοέ 2010 - 20 Νοέ 2010

Εγκαινιάζεται στη Γκαλερί Σκουφά η έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Λεβέντη την Τρίτη 2 Νοεμβρίου,

στις 7.30 μμ.

Ο Μιχάλης Λεβέντης πρωτοεμφανίστηκε στο κοινό σαν ζωγράφος με την θερμή υποστήριξη και έγκριση για το έργο του απο τον Φράνσις Μπέικον.

Είναι εντυπωσιακό γιατί ο Μπέικον δεν συνήθιζε να σκορπάει κομπλιμέντα χωρίς σκέψη, απο την άλλη αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει υποχρεώσεις. Υπήρχε αμοιβαίος θαυμασμός.

Τον επηρέασε ο Μπέικον αλλά δεν τον επισκίασε. Ο ίδιος με άνεση παραδέχεται την επιρροή, μάλιστα έχει ζωγραφίσει πορτραίτα του Μπέικον και είναι ευδιάκριτες οι πινελιές «αλά» Μπέικον στον τρόπο που βάζει την μπογιά στον μουσαμά και στον τρόπο που ενίοτε κομματιάζει τις φιγούρες του ή αποσπά την προσοχή του θεατή με ένα εφέ σαν μεγενθυτικού φακού σε κάποια συγκεκριμένη λεπτομέρεια. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Λεβέντης έχει δική του ισχυρή ατομικότητα, τόσο ισχυρή που ακόμα και αυτή η δεσποτική φυσιογνωμία του Μπέικον δεν μπόρεσε να τον συντρίψει.

Η φαντασία του δεν είναι νοσηρή. Τα λουλούδια του είναι τεράστια, μεγενθυμένα ώστε να καλύπτουν σχεδόν όλο το τελάρο. Μερικές φορές έχουν το «εφέ του φακού». Τα ζώα του άλλοτε είναι άγρια, όχι απαραίτητα ελεύθερα, κι άλλοτε εξημερωμένα κατοικίδια όπως είναι το γουρούνι, το λαγωνικό σκυλί.

Πάλι το εφέ σε αυτά τα έργα είναι πρωτίστως γεμάτο ανθρωπιά και συμπάθεια και δεν έχουμε το συναίσθημα ότι η κατάσταση τους αφήνει αδιάφορο τον καλλιτέχνη.

Ο Λεβέντης «αντιμετωπίζει τα θέματά του μ’ έναν τρόπο που ο Μπέικον αν και ιδιοφυϊα ποτέ δεν μας το έδειξε» όπως αναφέρει ο κριτικός τέχνης απο το «The Times», John Russel l Taylor.

Εγκαίνια: Τρίτη 2 Νοεμβρίου, 7.30 μμ.

Διάρκεια έκθεσης: 2 Νοεμβρίου έως 20 Νοεμβρίου