Εκ φύσεως

14 Μάιος 2015 - 06 Ιούν 2015

Εκ φύσεως

14.05 – 6.06/2015

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 14 Μαΐου στις 7.30 μ.μ. η ατομική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Νίκου Καλαφάτη με τίτλο ‘Εκ Φύσεως’. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 6 Ιουνίου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται συνδυαστικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης από την ελληνική φύση. Στο σύνολό τους, επιτοίχιες και επιδαπέδιες δημιουργίες οι οποίες προκαλούν την αίσθηση ενός εικαστικού περιβάλλοντος με στόχο του όχι να μιμηθεί τον φυσικό κόσμο αλλά να τον επαναπροσδιορίσει.

Χρησιμοποιώντας καθημερινά χρηστικά αντικείμενα ο Νίκος Καλαφάτης επιλέγει προσεκτικά και αξιοποιεί απροσδόκητα αδιάφορα objectstrouves. Συνδυάζοντάς τα απρόσμενα και προσδίδοντάς τους εσωτερική κινησιολογία και φωτισμό τα Καλαφατικά όντα αποκτούν αυτοενέργεια και αυτοδυναμία.

Όπως αναφέρει και η ιστορικός και κριτικός τέχνης Αθηνά Σχινά:

«Το εντυπωσιακό σε αυτήν την ενότητα των έργων είναι η κάθε λογής ευρηματικότητα της φόρμας, η δεξιότητα της μετάπλασης των ερεθισμάτων και των λειτουργιών που ο Ν. Καλαφάτης δέχτηκε και αφομοίωσε, η φαντασία με την οποία παράδοξα εμπλούτισε την δική του ‘οντογένεση’ μορφών, καθώς και η αινιγματικά ευφρόσυνη διάθεση που μεταγγίζει εντέλει στους θεατές ο συγκεκριμένος δημιουργός».