Μελάκ, μόνος – Οι εικόνες απ’ το βιβλίο

08 Ιούν 2017 - 01 Ιούλ 2017

Μελάκ, μόνος – Οι εικόνες απ’ το βιβλίο

Άνω Όροφος

08.06 – 01.07/2017

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017, στις 20.00, στον άνω όροφο της Γκαλερί Σκουφά, η ατομική έκθεση του Αχιλλέα Ραζή, με τίτλο, «Μελάκ, μόνος – Οι εικόνες απ’ το βιβλίο». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017.

Πρόκειται για την πρώτη εικονογραφική δουλειά του ζωγράφου που περιλαμβάνει 25 έργα μικρού μεγέθους, μικτής τεχνικής σε χαρτί: ακουαρέλες, γκουάς, χρωματιστά μολύβια, παστέλ και κολάζ που δημιουργήθηκαν ειδικά για το ομώνυμο παιδικό βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη «Μελάκ,μόνος» (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο / Νοέμβριος 2016).

Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία ενός αγοριού που μαζί με τη μικρή του αδερφή, δραπετεύει από την κόλαση του πολέμου προς έναν άγνωστο προορισμό. Η εικονογράφηση του Ραζή συνθέτει την εικαστική αφήγηση της ιστορίας και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Μαρίζα Ντεκάστρο, “Οι συνθέσεις του Αχιλλέα Ραζή, σαν σ’ ένα σκηνικό θεάτρου, οργανώνουν ένα εύγλωττο περιβάλλον φόβου συμπυκνώνοντας με χρώμα αληθινά συναισθήματα. Στην αρχή, φέρνουν κοντά μας τα παιδιά κρυμμένα μέσα σε μια τρύπα, τα γκρίζα γκρεμίδια, τις αναλαμπές της φωτιάς… Έπειτα,τα δύο αδέρφια δραπετεύουν απ’ το σκοτάδι του πολέμου προς ένα ασχημάτιστο, αρχικά, μέλλον. Σταδιακά ο φόβος υποχωρεί και ο προορισμός αποκτά σχήμα και κυρίως φως. Και γυρνώντας τις σελίδες, η βαθυκύανη θάλασσα, ανήσυχη αλλά τελικά φιλική, ανοίγεται στον διαυγή ορίζοντα, ο ήλιος και το πράσινο φωτίζουν τη νέα ζωή και την ανιδιοτέλεια των ανθρώπων που υποδέχονται και φροντίζουν.”