Γραμμή Παραγωγής

20 Σεπ 2012 - 16 Οκτ 2012

20.9 – 16.10/2012

Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 7:30 μμ, εγκαινιάζεται στη Γκαλερί Σκουφά η έκθεση φωτογραφίας της Αθηνάς Κατσάμπα με τίτλο «Γραμμή Παραγωγής».

Ο φωτογραφικός της φακός εστιάζει σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά εργοστάσια της χώρας μας και στη γραμμή παραγωγής καθημερινών προϊόντων και βιομηχανικών πρώτων υλών, από τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά, οικιακά σκεύη και προϊόντα οικιακής φροντίδας μέχρι καύσιμα, μεταλλικές κατασκευές και τσιμέντο, παρουσιάζοντας τα με ένα τελείως απρόσμενο και συναρπαστικό τρόπο όπου η μορφή δεν είναι το κύριο θέμα.

Η καλλιτέχνης μέσα από αφαιρετικά και επαναλαμβανόμενα καρέ γεμάτα φόρμες, δομή, κίνηση και συναίσθημα πετυχαίνει, χωρίς να αποκαλύπτει την εταιρία ή το προϊόν, να συλλάβει τη δύναμη του εργοστασίου, την ταχύτητα των μηχανών του, την οργάνωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τα χρώματα των υλικών καθώς η ύλη μεταπλάθεται μπροστά στο φακό για να πάρει την τελική μορφή που εμείς γνωρίζουμε και καταναλώνουμε.

Η ίδια η παρουσίαση των έργων «παίζει» με το θέμα της έκθεσης: είναι «τυποποιημένη» σαν να βγήκαν μόλις από τη γραμμή παραγωγής τους.

Η Αθηνά Κατσάμπα δήλωσε, «Για μένα να φωτογραφίσω εργοστάσια και μηχανές ήταν μια πρόκληση, δεδομένου ότι αυτά έχουν κατασκευαστεί για μια συγκεκριμένη λειτουργία και όχι με γνώμονα την αισθητική. Η πρώτη ύλη μου ήταν ο χαλκός και το ξύλο, το γάλα και η σοκολάτα, οι αποθήκες και οι δεξαμενές και ήθελα να εστιάσω έτσι με τον φακό μου ώστε να αναδείξω την εσωτερική ομορφιά και δύναμη της διαδικασίας παραγωγής.»

Η Αθηνά Κατσάμπα γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα, όπου και ζει και εργάζεται σήμερα. Έχει σπουδάσει φωτογραφία στο πανεπιστήμιο Central Saint Martins του Λονδίνου, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ενώ η «Γραμμή Παραγωγής» είναι η δεύτερη ατομική της έκθεση μετά το “Chasing dreams” που παρουσίασε με πολλή μεγάλη επιτυχία σε συνεργασία με την Ζωή Καραμανή το 2008.