Υπερβαίνοντας το Τοπίο

20 Οκτ 2016 - 10 Νοέ 2016

Υπερβαίνοντας το Τοπίο

20.10 – 10.11/2016

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των τελευταίων ετών του Δημήτρη Σαρασίτη, τα τοπία τα οποία αποτελούν περισσότερο κατακτημένους τόπους ενδελεχούς καταβύθισης και λιγότερο ζωγραφικές επιφάνειες προσηλωμένες στην ακριβή αποτύπωση του ορατού.

Στους τόπους αυτούς που σβήνονται και επαναγράφονται στον καμβά, που εφευρίσκονται εξ αρχής και επαναπροσδιορίζονται μέσω μιας ενδικτώδους και αναμοχλευτικής ζωγραφικής διαδικασίας, μιας εξακολουθητικής περιπλάνησης στο οργανικό κύτταρο του αστικού κέντρου και τα παράκτια βιομηχανικά άκρα του, άλλοτε ένα μικροσκοπικό οπτικό ερέθισμα και άλλοτε μια λανθάνουσα μα ωσεί παρούσα οπτική μνήμη ή οξεία συναίσθηση, συνομιλούν και ενεργοποιούν τη μεταβατική αυτή πρόθεση του ζωγράφου.

Τα έργα του Σαρασίτη δεν ανήκουν σε μια προαποφασισμένη γεωγραφική ενότητα, μα κατά κάποιον τρόπο ορίζουν τη νέα γεωγραφία μιας χώρας τετελεσμένης που αφουγκράζεται τα θραυσματικά συστατικά της.

Οι αδροί τόποι του δεν είναι αφηγηματικοί, αποτελούν κατά κάποιον τρόπο, ωστόσο, ακριβείς ημερολογιακές αυτοαναφορικές αφηγήσεις. Και εξ αυτού, φέρουν αλάνθαστα τα ειλικρινή ίχνη των καθημερινών πράξεων και βιωμάτων του ζωγράφου, οδηγώντας στην πραγμάτωση της ενδογενούς όψης του τοπίου και σηματοδοτώντας την υποδόρεια πραγματικότητα της εικόνας με έναν εξομολογητικό, σπαρακτικό σχεδόν τρόπο εξομολογητικής αντιστοίχισης.

Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κρητικού