Γυναίκες και άλλοι αστερισμοί

12 Οκτ 2017 - 04 Νοέ 2017

Γυναίκες και άλλοι αστερισμοί

Ατομική έκθεση

12.10 – 04.11/2017

Η Γκαλερί Σκουφά εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στις 19.30 την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Κανά, με τίτλο «Γυναίκες και άλλοι αστερισμοί», η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από την πρόσφατη δουλειά της ζωγράφου των τελευταίων 2 ετών, με θέμα τη γυναικεία φιγούρα.
Οι γυναίκες της Κανά, οικείες και μυστηριώδεις ταυτόχρονα, ακροβατούν στον χωροχρόνο σαν σε όνειρο. Ενοικούν σε έναν τόπο – γέφυρα ανάμεσα στο γήινο και το υπερβατικό.

Με το γνωστό ζωγραφικό της ιδίωμα, η Κανά για άλλη μία φορά μας χαρίζει απλόχερα μια ειλικρινή και ασυμβίβαστη ζωγραφική. Με κυρίαρχο εκφραστικό της μέσο το χρώμα, ένα χρώμα πυκνό και λαμπερό, και με τη χειρονομιακή της πινελιά κατορθώνει να συναρπάσει και να ταξιδέψει το θεατή.

Δεν έχουν χρώμα τα όνειρα; Είναι ν’ αναρωτιέται κανείς, ιδίως όταν αντικρίσει τη ζωγραφική της Ειρήνης Κανά. Εκεί, χρώμα και ύλη αναμειγνύονται επιδέξια και συνυπάρχουν αρμονικά, υποβάλλοντας το θεατή σε μια πηγαία, λυτρωτική συγκίνηση.

Η Ιστορικός Τέχνης Αθηνά Σχινά, αναφερόμενη στην πρόσφατη δουλειά της Κανά, γράφει μεταξύ αλλων:
…Οι χειρονομίες και τα βλέμματα των «παγανιστικών» γυναικείων αυτών μορφών, μεταφέρουν ακατοχύρωτα νεύματα και μετέωρες υποψίες, ανηλικίωτες χαρές κι ανεξίτηλες γητειές, αμφίσημα μηνύματα και ακαταμάχητες προσδοκίες, σ’ αυτά τα γεμάτα δύναμη, αλλά και τρυφερή αθωότητα, έργα της Ειρήνης Κανά. Κι ο κόσμος τους, ο κόσμος που παριστάνει και παριστάνεται στην συγκεκριμένη αυλαία της θέασης, δεν είναι άλλος από εκείνον τον καταγωγικό ή αρχετυπικό, που σιωπηλά συνδιαλέγεται με τον κυκλικό χρόνο των «επιτελεστικών» λειτουργιών του υποσυνειδήτου μας.