Νυκτερινά

19 Απρ 2018 - 08 Μάιος 2018

Φραγκίσκος Δουκάκης

Νυκτερινά

Ατομική έκθεση

19.04 – 08.05/2018

Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018, στις 20:00, η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Φραγκίσκου Δουκάκη με τίτλο, Νυκτερινά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο, 8 Μαΐου 2018.

Ο Καλλιτέχνης παρουσιάζει την πρόσφατη ενότητα των ζωγραφικών του έργων με θέμα το νυχτερινό αστικό τοπίο. Πρόκειται για 21 έργα μεγάλων διαστάσεων, όπου ύλη, φώς και χρώμα κατορθώνουν να υποβάλουν το θεατή στην μυστηριακή ατμόσφαιρα και τη μυθική γοητεία της νύχτας. Η έκθεση αποτελεί μια διαδρομή που ακολουθεί τις περιπλανήσεις του Δουκάκη μέσα από εικόνες – τοπία μνήμης. Eρημικά πάρκινγκ, διανυκτερεύοντα βενζινάδικα, μοναχικοί δρόμοι και υπόγειες διαδρομές στο φαληρικό δέλτα, όλα δεσπόζουν γνώριμα μα και ανοίκεια κάτω από το νυχτερινό αττικό ουρανό.

Όπως σημειώνει και η επιμελήτρια της έκθεσης ‘Ιρις Κρητικού στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση: «Ακολουθώντας τους εκκρεμείς νυχτερινούς όγκους των κοντινών ή των μακρινότερων πλάνων των διαδρομών του, αποτυπώνοντας μια τρυφερή οικειότητα συντελεσμένου χρόνου, απολαμβάνοντας την εισροή της χρωματικής πάστας και τη διήθηση της φόρμας, ο Δουκάκης κατακτά μια σπάνια ζωγραφική ατμόσφαιρα κατά την οποία η χορογραφία του χρωστήρα αποτελεί απόφαση της στιγμής, ορισμό μιας αδιατύπωτης ακόμη συνθήκης που δεν στηρίζεται τόσο στην ακριβή σχεδιαστική περιγραφή αλλά κυρίως, στο ανακαλούμενο δια της ζωγραφικής σπάνιο πρωτογενές συναίσθημα…».