- Αρχική
- Εκθέσεις
- Καλλιτέχνες
- Συλλογή
- Σχετικά
- Column 1
- Ιστορία της Γκαλερί
- Επικοινωνία
- Column 2
- ΔιεύθυνσηΣκουφά 4,
Κολωνάκι 106 73
Μητροπόλεως 15,
Σύνταγμα, 105 57
- Shop now
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατερίνα Σεραφετινίδου
«Ένα φως που δεν ξεχνάς»
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Ιανουρίου 2024, 19:00-21:30
Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιανουαρίου – 10 Φεβρουαρίου 2024
Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Κατερίνας Σεραφετινίδου με τίτλο “Ένα φως που δεν ξεχνάς”, η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024 και θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου 2024. Περισσότερα από 30 έργα μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων, ακρυλικά σε μουσαμά και μεικτής τεχνικής, της περιόδου 2008-2023, αποκαλύπτουν τις μυστηριακές τοπιογραφικές προσεγγίσεις της Σεραφετινίδου.
Και όπως η ίδια δηλώνει «Τα έργα μου λειτουργούν τόσο ως εικαστικές εξομολογήσεις όσο και ως μια ανοιχτή πρόσκληση για το θεατή να συμμετάσχει με τις δικές του σκέψεις και ερμηνείες. Χρησιμοποιώ ένα ευρύ φάσμα υλικών, όπως άμμο, ξηρό παστέλ σε σκόνη και κολάζ από εφημερίδες, για να δημιουργήσω περίπλοκες υφές που αντανακλούν την πολυπλοκότητα και το συναισθηματικό βάθος της ζωής… Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, εργάζομαι εντατικά στα εργαστήριά μου στην Αθήνα και την Ύδρα, αποκαλύπτοντας τον οραματικό μου κόσμο».
Η Κατερίνα Σεραφετινίδου επίμονα και αδιάλειπτα, με αμείωτο πάθος αφοσιώνεται στον κόσμο του χρώματος και της σύνθεσης. Και όπως επισημαίνει ο κριτικός και θεωρητικός της τέχνης Τάκης Μαυρωτάς «Πρόκειται για απρόσμενα τοπία, που ξεπερνούν τα δεδομένα όρια του χώρου και του χρόνου. Τοπία, άλλοτε καστανά και άλλοτε γκρίζα, την ώρα που ο ήλιος πάει να γείρει και ο αέρας έχει πέσει. Τοπία που η ομίχλη θολώνει την όρασή μας και η αίσθηση της υγρασίας θυμίζει το τέλος της βροχής. Η Σεραφετινίδου είναι ιχνευτής τοπίων. Ζωγραφίζει με αίσθημα νηφαλιότητας και αρμονίας. Αδιαφορεί για τη λυρική λεπτομερειακή αποτύπωση και βυθίζει το βλέμμα της στη γη και στον ουρανό αγγίζοντας την απρόσμενη ομορφιά της φύσης. Παράλληλα, από απόσταση, αγναντεύει τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, τις οποίες αποδίδει με κριτική διάθεση και ποιητική γραφή. Άλλοτε με γκρι και λίγα κόκκινα χρώματα και άλλοτε με γήινα, προκαλώντας την ευλογοφάνεια και το μυστήριο. Στους πίνακες της ποτέ δεν προσδιορίζει την ακριβή γεωγραφική τους θέση μπερδεύοντας μας για το πού αναφέρεται. Έτσι, οι χώροι της λειτουργούν ως καταφύγιο ζωών ανεξάρτητων από εθνικές καταγωγές και ταξικές κατηγορίες. Ο άνθρωπος ως μονάδα πλέον αναζητά τον μίτο στον λαβύρινθο της μεγαλούπολης, μακριά από τη φύση και την ηρεμία των μικρών πόλεων ή των χωριών. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στους πίνακες Αστική Ονειροπόληση, ακρυλικό σε μουσαμά, 1,10 x 2,20 εκ., Απεριόριστες αντανακλάσεις, ακρυλικό σε μουσαμά, 100 x 150 εκ., Ψίθυροι μιας μυστηριώδους πόλης, μικτή τεχνική σε μουσαμά, 60 x 60 εκ, μεταξύ των άλλων. Πρόκειται για τοπία σύγχρονων μεγαλουπόλεων που εκεί καταλήγει ο κόσμος, ξεχνώντας ότι εκεί μπορεί να σωθεί ή να καταστραφεί. Ποθητός της στόχος είναι να προσεγγίζει τα έργα της, με εκείνη τη διαύγεια του συναισθήματος που αντιστέκεται στη φθορά. Έτσι στις αναζητήσεις της, ανάμεσα στην υπέρτατη ευδαιμονία και την υπέρτατη απόγνωση, δεν υπάρχει τέλος. Όπως στον πίνακα Ο φάρος ανάμεσα στα κύματα, ακρυλικό σε μουσαμά, 1,20 x 200 εκ., που υποδηλώνει αγωνίες και ευθύνες. Η ανταριασμένη θάλασσα προκαλεί τη δημιουργική της δράση και οι συμβολικές της παραπομπές στον περικυκλωμένο από τα αφρισμένα κύματα φάρο, φανερώνουν τις υπαρξιακές της αγωνίες ανάμεσα στα όνειρα και την ευθύνη της ζωής. Ενώ στο Πέρασμα στον ορίζοντα, ακρυλικό και λαδοπαστέλ σε καμβά, 1,40 x 200 εκ., αποτυπώνει το υδάτινο πέρασμα ανάμεσα στη Ρήνεια και τη Δήλο, αποκαλύπτοντας την αγάπη της για όλους εκείνους τους τόπους που ζωντανεύουν μνήμες από το μακρινό χθες…».
Η Κατερίνα Σεραφετινίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε εφαρμοσμένα οικονομικά και μάρκετινγκ και διαφήμιση στο Λονδίνο, όπου ήρθε σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και μελέτησε το έργο των μεγάλων ζωγράφων στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, την Tate Modern και τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών.
Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα με διάσημους καλλιτέχνες από το Central St. Martins του Λονδίνου και σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών και διαδικτυακά στο MoMA. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα και στη διεθνή παρουσίαση νέων καλλιτεχνών με τη μορφή έκθεσης slide show στο MoMA στη Νέα Υόρκη και τώρα πραγματοποιεί την πρώτη ατομική της έκθεση στη Γκαλερί Σκουφά.