Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος & Leo Caillard

23 Δεκ 2021 - 15 Ιαν 2022

Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος
Wonderland
&
Leo Caillard
Heroes in Stone

Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 12:00 – 21:00
Διάρκεια έκθεσης 23 Δεκεμβρίου – 15 Ιανουαρίου 2022

H γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει στον χώρο του πρώτου ορόφου της, την ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου «Wondeland». Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο και σε άμεση διαλογική σχέση παρουσιάζονται δύο χαρακτηριστικά γλυπτά του ανερχόμενου Γάλλου καλλιτέχνη Leo Caillard υπό τον τίτλο “Heroes in Stone”.
Μέσα από την έκθεση «Wonderland» ο Kωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών, προσεγγίζοντας με τρόπο ανατρεπτικό, γνωστούς και αγαπημένους ήρωες και μυθικές σκηνές παραμυθιών. Τα έργα του αντλούν εικόνες από την ιστορία του Πινόκιο, του Μάγου του Οζ, του Καρυοθραύστη, του Γκιούλιβερ και της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, με τα οποία καταφέρνει να προσεγγίσει την αλληγορία και τα σύμβολα των παραμυθιών. Μας ταξιδεύει στο χώρο του μυθικού και του φανταστικού, καταθέτοντας μια προσωπική, απόλυτα ανανεωτική ματιά αναφορικά με την εικονογραφία των παραμυθιών.
Μέσα από τη ζωγραφική του, ο Παπαμιχαλόπουλος παντρεύει το παλαιό με το καινούργιο, το παραδοσιακό με το σύγχρονο: οι επιρροές του είναι ένα μίγμα συνδυασμών από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας και της τεχνολογίας, την εικονογραφία των κόμικς, των βιντεοπαιχνιδιών και της pop κουλτούρας με την παραδοσιακή Ιαπωνική τέχνη και τη βυζαντινή ζωγραφική. Έτσι, ενώ η ματιά του είναι σύγχρονη, η τεχνική του παραμένει αυστηρά παραδοσιακή: η γραφή του δανείζεται στοιχεία από την Ιαπωνική ζωγραφική ενώ η αυγοτέμπερα και το φύλλο χρυσού που χρησιμοποιεί στο φόντο συνδέονται άρρηκτα με τη βυζαντινή αγιογραφία.
Αναφορές από το σύμπαν της επιστημονικής φαντασίας δανείζεται και ο γλύπτης Leo Caillard. Οι γλυπτικές του δημιουργίες από μάρμαρο αναπαριστούν cult ήρωες από την επιστημονική φαντασία και την animation culture.. Εμπνεόμενος από την αρχαία γλυπτική σε μάρμαρο μας προσκαλεί μέσα από τα έργα του να κοιτάξουμε με φρέσκια ματιά την εποχή μας, να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν μας για να μπορέσουμε να σκεφτούμε το μέλλον μας. Τα γλυπτά του Caillard δεσπόζουν στον χώρο με τον μεγαλειώδη όγκο τους και την εντυπωσιακή όψη του ασπρόμαυρου μαρμάρου.

Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021, 12:00 – 21:00
Διάρκεια έκθεσης 23 Δεκεμβρίου 2021 – 15 Ιανουαρίου 2022