Αφύπνιση

17 Μάιος 2012 - 23 Ιούν 2012

17.5 – 23.6/2012

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει για πρώτη φορά την Πέμπτη 17 Μαϊου στίς 7:30μ.μ. τη νέα δουλειά του Micha με τίτλο Άφύπνηση’ και θέμα την Ελληνική σημαία – κάτι παραπάνω απο πατριωτικό σύμβολο.

Η ελληνική σημαία παρουσιάζεται στα έργα του καλλιτέχνη ταλαιπωρημένη και σκουριασμένη. Ο Micha χρησιμοποιεί την αισθητική αξία της σκουριάς η οποία μεταβάλεται συνειρμικά σε σύμβολο διάβρωσης, αλλοίωσης, παραμέλησης και καταστροφής.

Ωστόσο, στόχος του καλλιτέχνη είναι να περάσει το μύνυμα ότι η σκουριά δεν οδηγεί αποκλειστικά στην ολοκληρωτική σήψη και καταστροφή αλλά μπορεί να λειτουργήσει και σαν προειδοποίηση και σημείο εκκίνησης επαναφοράς και αναδόμησης. Άρα η σκουριά είναι και αφορμή αφύπνισης που στόχο έχει την αποκατάσταση του συμβόλου μέσω της σκληρής δουλειάς στην αρχική, σταθερή αλλά και καθαρή κατάσταση του.

Μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται στη Γκαλερί Σκουφά, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να εξερευνήσουν την περίπλοκη και μοναδική τεχνική που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης για να ανασχηματίσει τη σκουριά. Οι πολύπλευρες ικανότητες του Micha του δίνουν την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δουλεία του μέσα από διάφορα υλικά και τεχνικές όπως υδατογραφίες, καμβάδες αλλά και γλυπτά από fibreglass, τα οποία χειρίζεται με έλεγχο και εκφραστικότητα.

Η κρυμμένη σημασία της σκουριάς λάμπει σε μια σειρά έργων από οξειδωμένες Ελληνικές σημαίες. Όλα αυτά τα έργα υπογραμμίζουν πως μια σκουριασμένη επιφάνεια δεν παραπέμπει στην καταστροφή και την απόρριψη αλλά στον ανασχηματισμό, την αναγέννηση, την αναζωογόνηση και πάνω απ’ όλα την ελπίδα. Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο Micha, «Μια σημαία φτιαγμένη από χρυσό έχει την ίδια αξία με μια σημαία φτιαγμένη από σκουριά».