Τα Χάρτινα

15 Νοέ 2012 - 11 Δεκ 2012

15.11 – 11.12/2012

Εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Σκουφά η έκθεση της Ναταλίας Μελά με τίτλο «Τα Χάρτινα». Πρόκειται για μια σειρά νέων έργων της γνωστής γλύπτριας, που είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από χαρτί. «Τα Χάρτινα» είναι 35 περίπου έργα γλυπτικής από χαρτί: πουλιά, κατσίκια, παγώνια, σκαντζόχοιροι και άλλα ζώα, ζωντανεύουν ανάλαφρα και γλαφυρά, με πολύ χρώμα και τη χαρά της ζωής.

Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και αποφοίτησε το 1946 από την ΑΣΚΤ, όπου παρακολούθησε μαθήματα, μεταξύ άλλων, στα Εργαστήρια των Δημητριάδη, Τόμπρου και Απάρτη. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και την άνοιξη του 2008 το Μουσείο Μπενάκη της αφιέρωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση. Τον Μάρτιο του 2011 η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε με το Αριστείον Καλών Τεχνών.

Αν και αρκετά νεότερη, η Μελά ωρίμασε μέσα στη γενιά του ’30, καθώς είχε για φίλους και μέντορες κορυφαίες μορφές της εποχής.Η δουλειά της συνδυάζει την ενσυνείδητη εντοπιότητα («Εμένα με ενδιαφέρει ο τόπος μου», δηλώνει. «Ό,τι κάνω είναι αυτό») με τη διεθνή μοντερνιστική εμπειρία, διαμορφώνοντας ένα έργο βαθιά προσωπικό. Ο κόσμος της είναι ποιητικός, μυθολογικός, ερωτικός