Ο άνθρωπος είναι η απάντηση

20 Μαρ 2012 - 21 Απρ 2012

20.3 – 21.4/2012

Εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Σκουφά την Τρίτη 20 Μαρτίου, στίς 7:30 μ.μ. η έκθεση ζωγραφικής του Πανου Κόκκαλη.

Όπως αναφέρει ο Δ. Δαλδάκης, «μιλώντας για τον Πάνο Κόκκαλη μιλάμε για την Τέχνη όχι για τη ζωγραφική. Ψάχνει τρόπους για να υπερβεί τον καμβά, για να τον χρησιμοποιήσει. Το τέλος της δημιουργίας του βρίσκεται στον άνθρωπο, εκεί από όπου όλα αρχίζουν.

Η δουλειά του συνιστά περισσότερο μωσαϊκό παρά θέμα. . Έχουμε να κάνουμε με στιγμιότυπα. Με επικαιρότητα σπασμένη σε κομμάτια. Έχουμε να κάνουμε με τον σπασμένο άνθρωπο της εποχής μας. Ευτυχώς, ουσία. Ο Πάνος Κόκκαλης χρησιμοποιεί μικτή τεχνική, όπου το λάδι παλεύει με το ακρυλικό ή ορίζεται από το ξηρό κάρβουνο και το λαδοπαστέλ. Καταφεύγει επίσης συχνά σε αποξέσεις με σπάτουλες και τροχό, ενώ συχνά δεν λείπει η παρέμβαση του κολάζ και του ασεμπλάζ. Η χρήση, η μεταχείριση των υλικών φτιάχνουν μια στάχτη τρισδιάστατη, σχεδόν γλυπτή.»

Οι ανθρώπινες φιγούρες, τις περισσότερες φορές γυναικείες, κυριαρχούν και έρχονται να διεκδικήσουν ένα άλλο σήμερα, να ρίξουν φως στο χθες. Η ανδρική παρουσία εννοείται τις περισσότερες φορές στα έργα του Πάνου Κόκκαλη και χωρίς να είναι παρούσα έχει το λόγο της. Εκτός από τις φιγούρες ο καλλιτέχνης κατέθεσε στους καμβάδες του και τοπία της αφαίρεσης, τόπους μιας άλλης αναγέννησης. Με τις κεραίες του τεντωμένες σε όσα συμβαίνουν γύρω μας ο Πάνος Κόκκαλης, επισημαίνει μέσα από το έργο του ότι είναι η τέχνη που λειτουργεί σαν τον καθρέφτη που μας αποκαλύπτει το ίδιο μας το πρόσωπο. Άλλωστε όπως σημειώνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης «ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση».

Ο Παναγιώτης Κόκκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (1995) στο Α΄ Eργαστήρι Ζωγραφικής με καθηγητή τον Δημήτρη Μυταρά Ρ. Παπασπύρου και τον Ζ. Αρβανίτη. Σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη και τον Γ. Ζιάκα.

Από το 1995 είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου και του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΣΚΤ.

Από το 1994 δραστηριοποιείται στο χώρο της εικαστικής εκπαίδευσης (εξετάσεις της ΑΣΚΤ, της Αρχιτεκτονικής και των ΤΕΙ) και απο το 1998 συνεργαζεται με το “Δίκτυο Εικαστικών Εργαστηρίων” του ΥΠ.ΠΟ.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και εργα του ανήκουν σε συλλέκτες, εταιρείες και ιδιώτ