Ο Καραγκιόζης κι εγώ

17 Ιαν 2012 - 11 Φεβ 2012

Ο Τάσος Μαντζαβίνος στη Γκαλερί Σκουφά με θέμα έναν αγαπήμενο μας ήρωα, τον Καραγκιόζη τη Τρίτη 17 Ιανουαρίου στις 7:30μμ.

Ο Μαντζαβίνος εμπνεύστηκε απο το θέμα αυτό όπως πολλοί ζωγράφοι, έντεχνοι και λαϊκοί. Απο τον Σικελιώτη, το Μιγάδη, τον Μπόστ, τον Αργυράκη έως και το Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Τσαρούχη και άλλους. Σήμερα ο καλλιτέχνης μας παρουσιάζει τη δική του άποψη για το Θέατρο των Σκιών, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Αναμνήσεις από παραστάσεις που είδε και επιρροές από τις λαικές ζωγραφιές των καραγκιοζοπαιχτών χαρακτηρίζουν το σύνολο των έργων του, όπως: «Το μαγεμένο δεντρί», «Το ναυάγιο του Καραγκιόζη», «Ο Καραγκιόζης γαμπρός», «Ο Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» και άλλες κλασσικές παραστάσεις που αναφέρονται στα έργα του Μαντζαβίνου.

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιερονυμίδης – μελετητής και ερευνητής του θεάτρου σκιών – «Δεν πρόκειται για απεικονίσεις μιας στιγμής από τη δράση του έργου, αλλά για καταγραφή της ατμόσφαιρας της παράστασης, όπως την εισπράττει ο ζωγράφος και τη μεταπλάθει σε ζωγραφικό πίνακα. Τη δική του (ανα)παράσταση. Εδώ το φίδι βλέπει με χίλια μάτια, ο Μεγαλέξανδρος εγκλωβίζεται στο δέντρο και ο Νιόνιος μεταμορφώνεται σε σπαθοφόρο πίσω από τον μελαγχολικό καραγκιοζοπαίχτη.»

Κυρίες και κύριοι η παράσταση αρχίζει!